SELAMAT DATANG

...SELAMAT DATANG KE LAMAN BLOG SEKOLAH KEBANGSAAN SLIM VILLAGE. SILA HUBUNGI KAMI MELALUI TALIAN 05-4527387 ATAU E-MEL sk_slimvillage@yahoo.com UNTUK SEBARANG PERTANYAAN. TERIMA KASIH...

Sunday, July 5, 2009

Keratan Akbar: Orang Asli diminta kejar pendidikan

dipetik dari Utusan Online
06/07/2009 10:03am

ROMPIN 6 Julai — Masyarakat Orang Asli diminta memandang serius aspek pendidikan bagi memastikan mereka tidak terus tercicir dalam bidang itu, kata Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Maznah Mazlan.

Beliau berkata sudah tiba masanya masyarakat itu mengutamakan pendidikan anak-anak mereka untuk seiring maju dengan masyarakat lain.

Katanya pelbagai kemudahan untuk tujuan pendidikan diberikan kerajaan bagi memastikan mereka tidak tercicir namun kesempatan itu tidak dimanfaatkan oleh kebanyakan mereka.

“Kita mahu pastikan tiada antara mereka yang tercicir dalam pelajaran malah kita harap mereka tidak mengambil kesempatan terhadap apa yang disediakan kerajaan dengan meminggirkan pendidikan,” katanya kepada pemberita selepas bertemu masyarakat Orang Asli di tiga buah kampung di sini semalam.

Maznah yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) Muadzam Shah berkata kerajaan yang selama ini menyediakan pengangkutan ke sekolah bagi yang tinggal jauh di pedalaman, yuran dan pakaian sekolah percuma, Rancangan Makanan Tambahan di sekolah serta wang saku sebanyak RM2 bagi setiap pelajar di peringkat menengah. - Bernama

No comments:


ShoutMix chat widget